Múdrosť dňa

Každý jeden deň máme príležitosť na zmenu

sobota 30. apríla 2011

Kurie oko

Určite viete, o čom hovorím. Najskôr to vyzerá ako nevinná stvrdnutá koža na nohe, no neskôr sa zakorení a narastie. Je to veľmi nepríjemné.

Ako vzniká?
Napríklad nosením malej alebo tesnej obuvi, balerínok, podpätkov...
http://www.net-a-porter.com/images/product/14422/med/index.jpghttp://www.topankovo.sk/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/a/la-453-marina.jpg
Ako sa dá odstrániť?
Mám s tým svoje skúsenosti ://. Keď sa mi nejaké objavilo, nespoliehala som sa na prípravky z lekárne, ani na ľudovú liečbu ale rovno som si to dala u kožného vypáliť dusíkom. Pri slove "vypáliť" si každý pomyslí na niečo drastické a bolestivé, ale opak je pravdou. Kožný lekár vám len na postihnuté miesto cez prístroj fúka taký vzduch (konkrétne dusík :D) a štipká to.
Už sa mi však stalo, že ho nevypálil celé, v tom prípade som si na to miesto natierala niečo, čo vyzeralo ako lak na nechty (spýtajte sa v lekárni) a krásne mi to celé zmizlo.

Ďalším spôsobom je niečo ľudovejšie. Kurie oči trápia svet nie prvé storočie a naše prababky nič ako kožného lekára asi ešte nepoznali. Používali preto lastovičník. Je to rastlina, skôr niečo ako list, z ktorého tečie žltá, alebo oranžová voda. Stačí to na kurie oko natrieť, niekoľko krát a potom už len vylúpnuť. ALE POZOR- vždy si potom umyte ruky, je jedovatý!
http://www.zdravyobchod.sk/fotky4323/Kutik_zdravia/herbar_rastlin/lastovicnik.jpghttp://www.maggi.sk/getattachment/1ee1edc1-b077-47d0-8470-dad537cf6122/Salotka.aspx
Čítala som však dokonca, že pomáha, ak si pripravíte cibuľu, ktorú vystrihnete do tvaru a veľkosti kurieho oka, prilepíte ju a každé dve až tri hodiny meníte. Treba to robiť cca tri dni a kurie oko sa samo vylúpne aj s koreňom.
POZOR! Cibuľu treba pred priložením na postihnuté miesto ponoriť na cca 8 hodín do octu

A posledným spôsobom, ktorý poznám sú náplaste z lekárne. Nekúpte ale hociktorú, nechajte si poradiť od lekárnika. Kurie oko by malo samo vypadnúť.

Pokiaľ viem, niektorý ľudia to robia drastickejšie: jednoducho si tvrdú kožku obstrihajú a kurie oko niečím vylúpnu, alebo ho rovno celé vystrihnú. AU!

Ako zistím, že je to kurie oko?
Dajte si pre istotu mamine, starej mame, alebo najlepšie kožnému lekárovi prezrieť nohy. Ísť ku kožnému aby mi pozeral nohy? Ak ich máte celé krásne, hebké a mäkkučké, žiaden problém. Ale ak nájdete niekde tvrdšie okrúhle miesto, spýtajte sa rodičov, či to nemôže byť kurie oko. Ak povedia že to je, zájdite ku kožnému, alebo vyskúšajte niektorú z mojich rád. Ak Vám rodičia nebudú vedieť poradiť, spýtajte sa kožného, alebo detského lekára (pokým si nie ste istí, choďte len k detskému, ten je zadarmo :-)) ).
http://files.pedikura.name/200003906-abdbdacd3a/bradavice3.jpg http://files.futbalshviezdickou.webnode.sk/200005280-313e432383/callus.jpghttp://img.mimibazar.sk/h/bs/6/100618/10/f708663.jpg
Ako môžem kuriemu oku predchádzať?
Jednoducho- balerínky, alebo vysoké topánky noste len príležitostne, uprednostňujte pohodlnú a vzdušnú obuv. Pravidelne si nohy krémujte, poprípade si pre nôžky pripravte kúpeľ.

2 komentáre:

katykarmen11 povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Mmmmmmm